MLADI VARUHI NARAVE - ROD PODLOMARJEV

V neokrnjenem delu gozda na naravoslovni učni poti Po sledeh vodomca v koči že dolgo živi prebrisan lisjak. Tam je njegovo kraljestvo, zato si je nadel ime lisjak Podlomar. Ob izviru Podlomščice je poleg starega mlina njegova koča, kjer ob dolgih zimskih večerih tuhta in kuje načrte, kako obvarovati naravo pred faloti, ki uničujejo gozd, za seboj puščajo smeti, s hrupom motijo ptice in druge njemu tako ljube gozdne prebivalce.

Žal je lisjak postajal star in vse bolj utrujen, vendar mora njegovo dragoceno poslanstvo živeti naprej. »Kaj neki naj storim«, si je mislil…Po dolgem razmišljanju, se je odločil. »Otrokom moram podariti svoje znanje in vedenje. Še vse življenje imajo pred seboj, ti bodo lahko še veliko dobrega storili«.

Vsi člani društva Cer – mladi in mladi po srcu smo varuhi narave. Najmlajši člani pa se tudi redno srečujejo v deželi Podlomarjev, zato ponosno nosijo tudi ime ”rod Podlomarjev”. Lisjak Podlomar je zadovoljen, da je našel rešitev in ima sedaj naslednike, katerim z veseljem predaja velike modrosti. Pri tem mu pomagajo tudi strokovnjaki – lovci, biologi, naravovarstveniki –  ki mladim posredujejo znanje o vsem, kar je narava.

Besedilo: Jožica Rus

 

Raziskovanje.

Foto: Peter Zakrajšek

Mladi varuhi narave z lisjakom Podlomarjem. 

foto: Katarina Podržaj

Našitek mladih varuhov narave. 

Oblikovanje: Andreja Lotrič

Zbrani okoli ognja.

Foto: Peter Zakrajšek