Dozivite cudoviti svet rastlin in zivali ob ribnikih, mejici in v mokriscu!

V Vodomčevem gaju pod vasjo Cerovo je urejen in zavarovan del naravoslovne učne poti Po sledeh vodomca, ki je namenjen vodenim ogledom.

Naravoslovna učna pot se začenja v gozdu in vodi skozi življenjske prostore tukajšnjih živali in rastlin. 

Ob učni poti je postavljenih več opazovalnic za ptice. Iz prve, ki stoji na bregu, je razgled na oba ribnika, bližnje travnike in gozd. Druga opazovalnica je postavljena nad gladino ribnika. Od tam lahko z malo potrpežljivosti od blizu fotografirate marsikatero ptico, ki živi ob vodi.

Rob ribnika zaključuje mejica s plodovitimi grmovnicami, ki nudijo pticam zavetje in hrano. Ob nasadu malin je postavljena najvišja opazovalnica, po kateri se vzpenjata bršljan in divja trta.

Table ob učni poti prikazujejo večino tukajšnjih rastlin, dreves, vodnih živali in ptic, ki obiskujejo ta prostor, tukaj gnezdijo in se prehranjujejo. Ribnika jim namreč predstavljata neizčrpen vir hrane.

Na gričku je postavljen čebelnjak, kjer domujejo pridne čebelje družine. Zeliščni vrt ter velik nasad sončnic, lanu, ajde, facelije in konoplje sta namenjena čebelji paši.

Na poti spoznamo več kot 200 različnih dreves in drugih rastlin.

Zaradi spoštovanja narave in njenih prebivalcev, prosimo obiskovalce, da se na učno pot podajo mirno. Le tako bo obisk dosegel svoj namen, saj le v tišini lahko prisluhnemo zvokom narave in ptičjemu petju, ter užijemo njune lepote.

Vodeni ogledi v Logu pod vasjo Cerovo so na voljo od 15. aprila do konca oktobra vsako soboto, nedeljo in praznike ali ob predhodni najavi na telefon ali po elektronski pošti.

Nekaj utrinkov iz Vodomčevega gaja

Gibanje v območju učne poti je na lastno odgovornost.